Veelgestelde vragen

 • Gratis bezichtiging
 • 10 jaar garantie
 • Uw tuin binnen 14 dagen
 • Veilig Europees kunstgras

Wij voorzien u graag van meer informatie omtrent kunstgras voor uw tuin, het balkon of ten behoeve van sport & spel. Daarom hebben wij hieronder een lijst opgesteld van veelgestelde vragen, inclusief antwoorden. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact op met Tuin en Kunstgras. Hedendaags zijn wij uitgegroeid tot dé specialist in het aanleggen van kunstgras voor een scherpe prijs.

Coronavirus

Tuin en Kunstgras heeft naar aanleiding van het advies van de overheid diverse maatregelen getroffen. Wij hopen hiervoor op uw begrip.

Zoals het RIVM adviseert blijven onze werknemers thuis wanneer ze hoesten, koorts of een verkoudheid hebben. Het contact met de klanten houden wij op dit moment op afstand. Zo geven wij geen handen. Verder worden de werkzaamheden zoveel als kan buiten besproken. Wilt u geplande afspraken liever uitstellen? Dan hebben wij daar alle begrip voor.

In het kort betekenen de maatregelen voor u:

 • Onze medewerkers geven geen hand en houden te allen tijde ongeveer 1,5m afstand.
 • Oplevering van uw tuin doen wij in de buitenlucht, met 1,5m afstand.

Maatregelen voor onze medewerkers:

 • Onze medewerkers houden onderling de geadviseerde afstand.
 • In onze bedrijfsauto rijden niet meer dan 2 personen.
 • Er zijn voorzieningen in de bedrijfsauto om handen te reinigen.
 • Bij gezondheidsklachten blijven onze medewerkers thuis.

Met deze manier van handelen proberen wij zowel uw gezondheid als die van onze medewerkers te waarborgen. Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u ons gerust bellen op: +31(0)73-2032070 of een mail sturen: info@tuinenkunstgras.nl.

Algemeen

Kun je kunstgras aanleggen rond een zwembad?

Kunstgras kan perfect aangelegd worden rondom een ingebouwd zwembad. Hierdoor heeft u geen last meer van vies water door aarde of gras en ziet het er altijd netjes uit. Ook kunt u gedurende de zomermaanden een zwembad op het kunstgras plaatsen. Wanneer deze er weer afgehaald wordt, kunt u de vezels rechtop zetten door met een harde bezem te borstelen.

Mag ik mijn tuinset op het kunstgras plaatsen?

Uiteraard kunt u spullen op het kunstgras plaatsen. Kijk wel uit met stoelen of tafels met dunne poten, deze kunnen namelijk putjes veroorzaken. Indien u bloempotten of andere zware spullen op het kunstgras plaatst, is het aan te raden deze na verloop van tijd te verzetten. De vezels, die op deze plekken plat zijn, gaan liggen. Deze kunt u vervolgens overeind borstelen door met een harde bezem tegen de vezelrichting in te vegen.

Hoe lang duurt het aanleggen van kunstgras?

Het aanleggen van kunstgras doen wij vaak in één dag. Dit is uiteraard afhankelijk van de oppervlakte. Zo leggen wij oppervlakten tot 100m² aan in één dag!
Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Maak dan snel een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden bij u thuis te bespreken.

Hoeveel garantie zit er op jullie kunstgras?

Alle producten zijn 100% veilig. Hierdoor geven wij 10 jaar garantie op het niet verkleuren én niet loslaten van de vezels. Uiteraard kunt u met goed onderhoud nog véél langer genieten van uw kunstgras gazon.

Is kunstgras vergelijkbaar met echt gras?

Kunstgras ziet er tegenwoordig zó echt uit dat het bijna niet meer te onderscheiden is van een echte grasmat. Mensen hoeven niet bang te zijn dat het gazon er na aanleg van kunstgras kunstmatig en nep uitziet. Al onze klanten draaien bij wanneer ze de prachtige resultaten zien en zijn verbaasd over de kwaliteit en uitstraling van kunstgras.

Kunstgras ondergrond

Er zijn meerdere mogelijkheden voor de onderbouw van kunstgras. Het is belangrijk dat de onderbouw op de juiste manier wordt aangebracht: vlak, waterdoorlatend en blijvend stabiel. Als u een bestaand gazon heeft, die u wilt vervangen door kunstgras, dient deze eerst verwijderd en afgevoerd te worden. Zwarte grond is verteerbaar, waardoor deze niet vlak blijft en uiteindelijk gaat
verzakken.

De beste ondergrond voor kunstgras is menggranulaat, ook wel betongranulaat genoemd. De beste afmeting menggranulaat, voor onder het kunstgras, is een korrelafmeting van 0-4mm. Hierin zit een kleine hoeveelheid cement, waardoor de ondergrond sterk maar toch ook waterdoorlatend is. Er wordt ook vaak geel zand gebruikt onder het kunstgras. Dit is een zachtere structuur en zal nooit zo sterk zijn als menggranulaat. Ons advies is om een onderlaag van minimaal 5 cm aan te houden, afhankelijk van de situatie. Denk hierbij aan klei of een slechte afwatering. Als er een slechte afwatering is, zijn er meerdere mogelijkheden om drainage aan te leggen. Bijvoorbeeld een waterput slaan of drainage slangen aanleggen.

Elke soort ondergrond dient te worden aangetrild met een trilplaat of te worden bewaterd, zodat een compacte onderbouw wordt gecreëerd. Hierna kan het vlak maken beginnen, voordat het kunstgras wordt geïnstalleerd.

Gezondheid

Heb je last van hooikoorts bij kunstgras?

De aanwezigheid van gras, en vooral het maaien daarvan, kan allergische reacties opwekken. Wanneer u kunstgras aanlegt, vermindert u deze allergische reacties (zoals bij hooikoorts) aanzienlijk.

Is kunstgras kankerverwekkend?

In 2017 en 2018 is uit verschillende onderzoeken gebleken dat de rubberkorrels, die in kunstgras voetbalvelden gebruikt worden, kankerverwekkend zouden zijn. Het gaat dus puur om de ‘’infill’’ die in het kunstgras wordt gebruikt. Het rubber zou de stof 2-mercaptobenzothiazal bevatten, tenminste dat is de uitslag van een test in Amerika. Hier in Nederland en België hangt men nog strengere eisen aan de producten die gebruikt worden. Na veelvuldig testen is dan ook uitgesloten dat de Nederlandse en Belgische voetbalvelden dit stofje bevatten. Daarbij maken wij geen gebruik van rubber korrels maar kwarts zand.

Het antwoord is dus nee. Kunstgras is niet kankerverwekkend.

Wordt kunstgras heet in de zon?

Kunstgras kan warm worden wanneer de zon er vol op schijnt. U verbrandt zich echter nooit aan het kunstgras. Wanneer u de temperatuur van het kunstgras snel omlaag wilt hebben, kunt u het kunstgras gewoon nat sproeien. Hierdoor daalt de temperatuur zowat meteen.

Onderhoud

Groeit onkruid door het kunstgras heen?

Dankzij het drukverdelend doek heeft u geen last van onkruid dat door het kunstgras groeit van onder. Wel is het belangrijk om uw kunstgras goed te onderhouden en regelmatig schoon te vegen. Hierdoor voorkomt u dat onkruid vanaf boven zich in het kunstgras nestelt. Hierbij moet u denken aan pitjes en zaadjes die door de wind en vogels worden vervoert. Geef deze niet de kans om te ontkiemen!

Moet kunstgras onderhouden worden?

Ja, net zoals met alle soorten gebruikersproducten is enig onderhoud ook bij kunstgras gewenst. Maar vergeleken met natuurgras heeft u er uiteraard een stuk minder werk aan. Het hoeft niet gemaaid, geverticuteerd of besproeid te worden. Ook kale plekken behoren vanaf nu tot het verleden.

De mate van onderhoud die gedaan moet worden is een beetje afhankelijk van de externe factoren in uw tuin. Waar de meeste mensen er nagenoeg nooit iets aan zullen doen, hebben tuinen met veel bomen, vogels of schaduw sneller enige vorm van onderhoud nodig.

Wat betekent dit in de praktijk?
Onkruid kan niet van onderuit door uw kunstgras heen groeien. Wij brengen onder het kunstgras altijd een drukverdelend doek aan. Dit heeft niet alleen een voordeel voor de stabiliteit van de mat, maar ook dat er vanuit onder uw mat geen onkruid kan ontkiemen. Echter zou het mogelijk zijn dat er door wind of vogels toch zaden uw gras in waaien waardoor er onkruid van bovenaf in uw kunstgras kan ontstaan.
Uiteraard zit er geen voedingsbodem in kunstgras waardoor het onkruid niet kan wortelen. Hierdoor is het dus ook makkelijk te verwijderen of zal het in de zomer snel verdrogen.

Ook is het raadzaam om gevallen bladeren niet te lang op uw kunstgras te laten liggen. U kunt dit met een hark of bladblazer verwijderen. Wij verkopen hier ook speciale borstelmachines met opvangbak voor. Wanneer dit te lang blijft liggen vergroot het namelijk de kans op onkruid.

Om onkruid te verwijderen kunt u diverse biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Voor mos en algen verkopen wij ook het product bio-mos. Ondanks wij hier nog nooit problemen mee hebben ervaren, adviseren wij u uiteraard dit eerst op een klein stukje uit te proberen om zeker te zijn dat de mat niet verkleurd.

Hoe wordt kunstgras met huisdieren onderhouden?

Lichte ontlasting van huisdieren kunt u gemakkelijk doorspoelen met een tuinslang. Zwaardere ontlasting dient van het kunstgras verwijderd te worden. Daarna is het aan te raden het kunstgras na te spoelen met de tuinslang.

Hoe houd je kunstgras schoon?

Het belangrijkste onderhoud is het schoonhouden van het kunstgras. Bladeren, bloesem en takken van bomen en planten zullen periodiek van het kunstgras verwijderd moeten worden. Dit om ontkieming van onkruid te voorkomen. Mocht er toch onkruid in uw kunstgras ontstaan, dan kunt u dit eenvoudig verwijderen met een hark, met de hand of met een onkruidverdelingsmiddel. Er zijn diverse biologische middelen bij bouwmarkten of tuincentra verkrijgbaar die doeltreffend algen, mos en onkruid verdelgen.

Het drukverdelend doek, onder het kunstgras, zorgt ervoor dat er geen wortels van onkruid vanuit de onderbouw door de mat kunnen komen. Wanneer u onze gebruiksaanwijzing opvolgt, brengen deze middelen geen enkele schade toe aan het kunstgras.

Hoe gaan kunstgras en sneeuw samen?

Wanneer er sneeuw op het kunstgras ligt, raden wij aan om zo min mogelijk op het kunstgras te lopen. Wanneer er een bevroren ijslaag op het kunstgras ligt, mag er niet op het kunstgras gelopen worden. De vezels kunnen in dit geval afbreken.

Kunnen mollen kunstgras beschadigen?

Mollen kunnen het kunstgras niet beschadigen. Mollen zijn in landelijke gebieden helaas onoverkomelijk, deze zullen enkel vanaf zijkanten onder het kunstgras kunnen komen. Indien een mol zijn gangen onder uw kunstgras gazon graaft, kunnen er verzakkingen optreden. Deze verzakkingen zijn uiteraard te herstellen. Onze kunstgrasspecialisten komen hiervoor graag op korte termijn voor langs!

Wat te doen tegen mos in kunstgras?

U verwijdert mos op de volgende manier uit kunstgras:

 1. Zorgen voor strooizout (dit is te koop bij bijvoorbeeld bouwmarkten);
 2. Strooizout uitstrooien over de plekken waar het mos zich voordoet;
 3. 15 minuten wachten/koffie drinken;
 4. Met een harde bezem het mos los borstelen;
 5. Het mos van het kunstgras afvegen.

Kan kunstgras tegen chloor?

Kunstgras rondom een zwembad aanleggen zorgt voor schoner water. Doordat u kunstgras om een zwembad aanlegt, zorgt u ervoor dat er veel minder vuil in het water terecht komt. Denk bijvoorbeeld aan zand en grassprieten. Al onze producten zijn bestand tegen chloor, mits dit is verdund met water. Puur chloor is uit den boze en zal wel voor verkleuring zorgen.

Extra’s en accessoires

Is kunstgras statisch?

Kunstgras kan op sommige momenten statisch zijn. Vooral als het warm weer is of de luchtvochtigheid laag. Tip: maak het kunstgras bij dit soort weersomstandigheden vochtig. Een klein beetje sproeien is al voldoende om van het statische effect af te komen.

Het kunstgras dweilen met een sopje Dreft zou voldoende moeten zijn om voorgoed van het statische kunstgras af te komen.

Waar dient het drukverdelend doek voor?

Het drukverdelend doek, ook wel geotextiel drukverdeel doek genoemd, wordt tijdens de aanleg onder het kunstgras geplaatst. Dit doek zorgt ervoor dat de onderbouw beschermd word tegen kuilen en putjes. Ook zorgt het ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras omhoog kan groeien.