Skip to main content

Cart

Hoe wordt kunstgras gemaakt? Kunstgras wordt op de zelfde manier gemaakt als tapijt, dit product komt op rollen uit de machine. Voordat we een ingepakte rol kunstgras ontvangen gaat hier veel aan vooraf, wat allemaal lees je in een beknopt verhaal hieronder.

Het produceren van kunstgras is onder te verdelen in een aantal fases:

  • Het maken van de vezel
  • Vezel in de mat ‘’tuften’’
  • Bevestigen van de vezel aan de ‘’backing’’
  • Uitharden/drogen latex en oprollen

1. Het maken van de vezel

De vezel is het belangrijkste onderdeel van het eindproduct. Bij het maken van de vezel wordt namelijk al bepaald welke kleur de mat heeft. Door gekleurde kunststofkorrels en eventuele kleurstoffen te verhitten smelt het tot een massa. Die massa wordt door een zogenaamde ‘’spuitkop’’ geperst en daar is het draad die uiteindelijk vezel zal worden.

Er zijn heel veel verschillende spuitkoppen, de spuitkop bepaalt bijvoorbeeld de dikte en de vorm van de vezel. Er zijn veel verschillend gevormde vezels, dit is weer bepalend voor de eindgebruiker of het wel of niet aansluit op zijn/haar behoeften.

2. Vezel in de mat ‘’tuften’’

Nadat de vezel geperst is wordt deze opgerold op klossen. Op die manier worden ze bij de fabriek in ontvangst genomen. De fabriek gaat de vezel verwerken in de ‘’backing’’ van de mat. Dit gebeurd machinaal door de vezels middels naalden in de mat te bevestigen. Wanneer de vezel door de backing is geschoten is het een lus, die meteen wordt doorgesneden. Op de machine kan men weer bepalen hoe hoog de vezel boven de backing uit moet steken, hoe dicht de ‘’steken’’ op elkaar zitten en hoever de tuft naden van elkaar af zitten. Dat laatste zorgt voor de volheid in een product, hoe dichter de naden en steken bij elkaar zijn geplaatst, hoe voller de mat is.

3. Bevestigen van de vezel aan de backing

Nadat de vezel in de mat is geschoten is het de bedoeling dat deze vast wordt gelijmd aan de onderkant van de backing. De extra beschermlaag is vaak zwart, dit is latex.

4. Uitharden/drogen latex en oprollen

Het product is inmiddels duidelijk zichtbaar en het enige dat nog resteert is het laten drogen van het latex. Wanneer dit niet goed gebeurd heeft dat effect op het verleggen van de mat, deze zal dan problemen geven tijdens de installatie (denk hierbij aan plooivorm etc.) Nadat de mat droog en afgekoeld is kan het verpakkingsproces beginnen. Hierbij wordt het kunstgras op een koker opgerold en in de meeste gevallen heeft de rol een breedte van 4 meter en een lengte van 25 meter. Na het oprollen wordt deze ingepakt en met een sticker weg gelegd in de schappen.

Hopelijk geeft dit wat meer inzicht over de manier waarop kunstgras wordt geproduceerd. Wanneer u meer vragen heeft over de productie van kunstgras staat wij u graag telefonisch te woord!

Onze fabrikant werkt uitsluitend met Europese materialen, waardoor alle producten lood- en cadmiumvrij zijn. Er zitten dus geen schadelijke stoffen in voor mens of dier.