Skip to main content

Cart

Hoe kan kunstgras het beste schoongehouden worden? Tuin en Kunstgras geeft 10 jaar garantie op zijn kunstgras. U heeft 10 jaar garantie op kleurechtheid en het niet los laten van de vezels. Het regelmatig opborstelen met een nylon bezem is zeer belangrijk onderhoud van uw kunstgras. Ook met een bladhark, bladzuiger kunt u de vezels weer rechtop en egaal krijgen Kunstgras vergaart vuil uit de omgeving en wordt natuurlijk vies omdat er op wordt gelopen. Het is heel normaal dat uw grasmat op den duur wat vervuilt, zeker als u hem intensief gebruikt. Met de volgende tips houdt u uw kunstgrasmat schoon en kunt u er jaren en jaren van genieten! Bladeren en ander grof vuil kunt u eenvoudig wegvegen met een bezem.

  • Bladeren kunt u ook verwijderen met een bladhark of een bladblazer. Gebruik geen stalen borstel want die kan de vezels in uw grasmat beschadigen.
  • Mocht er een drankje gemorst worden op het kunstgras, spoel het dan gewoon weg met water.
  • Uitwerpselen van honden en katten laat u hard worden en verwijdert u eenvoudig met een schepje.

U kunt kauwgom en dergelijke verwijderen door het zorgvuldig van het gras te plukken. Dat gaat overigens gemakkelijker als u eerst een ijsblokje op de kauwgom legt. Gebruik nooit oplosmiddelen! Dat is niet alleen schadelijk voor uw grasmat, ook het milieu is er niet mee geholpen.

Borstelen

Het kan zijn dat het kunstgras direct na de aanleg wat plat is, bijvoorbeeld omdat het te lang opgerold is geweest. Dat is heel normaal, en de oplossing is eenvoudig: Met een nylon bezem kunt u het gras voorzichtig opborstelen. Ook na periodes van intensief gebruik kan het gras enigszins plat liggen. Om uw kunstgras zo mooi mogelijk te houden, adviseren wij het regelmatig op te borstelen. Borstel tegen de vleug van de grassprieten in en ze staan snel weer fier overeind. Tuin en Kunstgras geeft geen garantie op het platlopen van het kunstgras op plekken die intensief gebruikt worden of niet goed onderhouden (opborstelen) worden. Voor het borstelen kunt u een eenvoudige nylon bezem gebruiken, maar bij Tuin en Kunstgras hebben wij ook speciale opborstelmachines te koop. Daarmee kunt u uw kunstgrasmat zonder veel kracht te hoeven gebruiken, mooi gelijkmatig opborstelen, en bovendien gaat het veel sneller dan wanneer u een bezem gebruikt.

In de winter

Zodra de dooi valt, zal sneeuw of ijs langzaam van boven naar beneden gaan smelten. De laag onder het kunstgras (de onderlaag) kan echter nog wel bevroren zijn, waardoor het smeltwater niet kan wegvloeien in de bodem. Dit verschijnsel noemen we zetting van de bodem. Mocht een dergelijke situatie ontstaan, probeer dan zo min mogelijk op uw kunstgras te lopen. Wanneer u dat wel doet, kunnen er onregelmatigheden ontstaan in de bodem onder de grasmat met permanente bobbels en kuilen tot gevolg.

Kunstgras versus natuurgras

Ondanks de noodzaak om uw kunstgras af en toe te borstelen en vuil te verwijderen, is het veel onderhoudsarmer dan een natuurlijk gazon. Natuurlijk gras kan door droogte snel verkleuren, u moet het regelmatig besproeien en soms opnieuw inzaaien, om maar niet te spreken over het regelmatig maaien van het gras. Wanneer u bovenstaande tips goed opvolgt, heeft u bijna geen omkijken naar uw kunstgras en zult u jarenlang kunnen genieten van een perfecte groene grasmat!